Zdrowie na naszym talerzu, czyli podstawy zdrowej diety.

Zdrowie na naszym talerzu, czyli podstawy zdrowej diety.

To, co znajduje się na naszym talerzu, w ogromny sposób wpływa na nasze życie. Jedzenie to przecież nie tylko sposób na zaspokojenie głodu, ale i na poprawę stanu zdrowia. Każdy posiłek dostarcza nam tak ważnych dla życia witamin i minerałów, a to, co znajdzie się na naszym stole, może w istotny sposób wpłynąć na stan naszego zdrowia. Lekarze od dawna zalecają Polakom, by komponując swe diety dbali o podstawowe zasady zdrowego odżywiania. Jakie to zasady?
Zasady zdrowego odżywiania są bardzo proste. Układając swe menu należy zadbać przede wszystkim o to, by składało się ono ze świeżych, naturalnych produktów. Lepiej unikać gotowych dań ze słoika oraz zup w proszku. Może i są one najlepszym sposobem na szybki i tani obiad, jednak znajdujące się w nich konserwanty raczej nie wpłyną zbyt dobrze na stan zdrowia. Ważnym elementem zdrowej diety są świeże owoce i warzywa. Zjadać powinniśmy je każdego dnia. Smaczne owoce, np. jabłka czy banany, z powodzeniem mogą zastąpić szybkie i tuczące przekąski, tak chętnie połykane przez nas w przerwach między posiłkami. Warzywa można podawać jako dodatek do obiadów, np. jako warzywa duszone lub gotowane, chociaż najlepszym dla zdrowia rozwiązaniem są świeże surówki. Warzywa można również potraktować jako przekąskę – smaczną i pełną witamin, a jednocześnie zbawienną dla naszej sylwetki.
Zdrowe odżywianie musi zakładać także różnorodność. Zbyt monotonne menu jest nie tylko nudne, ale i sprzyja pojawianiu się niedoborów witamin czy składników mineralnych. Im więcej produktów trafi na nasz talerz – tym lepiej dla organizmu.
Ważny jest jednak nie tylko dobór produktów, ale i czas spożywania kolejnych posiłków. Często popełnianym błędem jest jedzenie śniadania i obiadokolacji. Dwa obfite posiłki to poważne zagrożenie dla zdrowia, a zarazem najlepszy sposób na spowolnienie przemiany materii i zafundowanie sobie problemów z nadwagą. Dla zdrowia i zgrabnej sylwetki należy jeść przynajmniej 3-4 razy dziennie, za to w mniejszych ilościach. Dzięki temu układ pokarmowy jest systematycznie pobudzany do pracy, przemiana materii jest szybsza, a to z kolei przekłada się na lepsze samopoczucie i mniejszą ilość dolegliwości trawiennych.

Comments are closed.