Zaparcia u dzieci i dorosłych

image Zaparcia są bardzo częstym problem wielu osób, zarówno dzieci, jak i dorosłych. W związku z tym przeprowadzane są badania, podawane środki przeczyszczające, dostarczana duża ilość błonnika, który występuje w wielu produktach spożywczych. W takich przypadkach należy pić również dużo wody mineralnej albo przegotowanej (przynajmniej 2,5 litra dziennie, a w przypadku większego wysiłku fizycznego, lub pory letniej, więcej). Błonnik znajdziemy między innymi w warzywach, suszonych owocach, niełuskanych kaszach, otrębach. Do puli produktów spożywczych, w których znajduje się opcjonalnie najwięcej błonnika będą należały produkty tj. fasola biała, nieprzetworzona kukurydza, suszone morele i śliwki, groszek, migdały, banany, daktyle, ciecierzyca, tudzież rodzynki. Błonnik jest potrzebny nam do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Dzięki dużej zawartości błonnika, nie tylko zapewniamy sobie bezbolesne wypróżnianie, i oczywiście regularne, ale również odczuwamy sytość po danym posiłku.

Comments are closed.