Dieta semiwegetariańska czyli odżywiaj się zdrowo!

Dieta semiwegetariańska czyli odżywiaj się zdrowo!

Wielu ludzi żyje w fałszywym przekonaniu mówiącym, że człowiek do prawidłowego funkcjonowania na co dzień potrzebuje dużej ilości czerwonego mięsa. Nie potrafią oni odmówić sobie codziennego schabowego, tłustej rolady, czy krwistej pieczeni. Nie zdają sobie niestety sprawy z faktu, że czerwone mięso zawiera w sobie bardzo duże ilości szkodliwego, niezdrowego cholesterolu, który jest główną przyczyną chorób serca, miażdżycy, co często może skończyć się nawet zawałem. Nie można jednak oczywiście mieć wątpliwości co do tego, że czerwone mięso posiada bardzo duże ilości potrzebnego do prawidłowej budowy organizmu białka, jednak można potrzebną jego ilość uzyskać także w inny sposób, co najłatwiej jest osiągnąć stosując dietę semiwegetariańską. Jest to dieta, która wyklucza spożywanie przez osoby ją stosującą właśnie czerwonego mięsa, czyli przede wszystkim wieprzowiny, wołowiny i mięsa kaczki. W zamian za to dozwolone jest przyjmowanie posiłków, które są przyrządzane z mięsa białego (drobiowego), a także mięsa ryby. Warto zaznaczyć, że mięso białe i rybie zawiera znacznie mniejszą ilość szkodliwego cholesterolu w porównaniu do czerwonego mięsa. Pomimo tego zapewnia dostarczenie organizmowi niezbędnej dla prawidłowego funkcjonowania dawki białka. Białe mięso jest również znacznie bardziej przyjazne dla układu pokarmowego, nie powoduje zaparć, czy jakichkolwiek problemów trawiennych, co w przypadku czerwonego mięsa nie należy do rzadkości. Mięso ryby dodatkowo dzięki zawartemu w nim kwasowi Omega zapewnia kompleksową ochronę przed stresem wpływając bardzo pozytywnie na układ nerwowy. Dieta semiwegetariańska jest również bardzo bogata w różnego rodzaju warzywa i owoce. Przede wszystkim zaleca się spożywanie warzyw bogatych w żelazo i białko. Bardzo dużo ilość żelaza, łatwo przyswajalnego posiadają takie warzywa jak zielona sałata, czerwone buraczki i zielona nać pietruszki. Bardzo bogate w białko są zaś wszelkie rośliny strączkowe takie jak groch, fasola, bób czy soja.

Comments are closed.