Co jeść, by zachować zdrowe i mocne kości?

Co jeść, by zachować zdrowe i mocne kości?

Osłabione kości są mniej odporne na urazy, łatwiej się łamią i mogą być przyczyną poważnych problemów z wykonywaniem codziennych obowiązków. Jednym ze sposobów na zachowanie zdrowych i mocnych kości jest przestrzeganie podstawowych zasad zdrowej diety. To, co zjadamy każdego dnia, w ogromnym stopniu wpływa na stan naszych kości i może wspomóc je w pełnieniu ich ważnych zadań. Dobrze dobrane menu pozwala wzmocnić organizm i zachować szczupłą sylwetkę, a to dla układu kostnego jest bardzo ważne.
Co zatem należy jeść, by móc do późnej starości cieszyć się sprawnością o dobrym samopoczuciem? Wśród licznych produktów, które pomagają wzmocnić kości, znajduje się mleko oraz przetwory mleczne: jogurty, kefiry, maślanki oraz sery. Należy uważać jednak na serki topione, które – jako jedyne – nie są zalecane osobom mającym problemy z osteoporozą.
Dla mocnych kości równie ważne są świeże owoce i warzywa. Zawarte w nich witaminy nie tylko poprawiają ogólny stan zdrowia, ale pomagają lepiej wchłaniać wapń. Dotyczy to w szczególności witaminy D, która jest bardzo ważna dla zdrowia. Jej niedobory są szczególnie groźne dla dzieci, a efektem braku witaminy D w młodym wieku jest m. in. krzywica. W zdrowym menu nie może brakować również produktów zbożowych. Najlepsze są pełne ziarna, które dostarczają wielu ważnych składników mineralnych. Ich spożywanie poprawia nie tylko stan kości, ale korzystnie wpływa na cały organizm. Zawarte w nich substancje resztkowe pozwalają szybciej oczyścić organizm ze szkodliwych toksyn, a tym samym usprawnić jego funkcjonowanie. Produkty spożywcze powstałe z pełnych ziaren są znacznie zdrowsze niż te, które bazują na białej mące. Ma ona niewielką wartość odżywcza, dostarcza za to sporej ilości tzw. pustych kalorii.
Zdrowymi elementami każdej diety są również ryby. Szczególnie cenne są świeże ryby morskie, które warto zjadać przynajmniej dwa razy w tygodniu. Znajdujące się z nich kwasy tłuszczowe bardzo dobrze wpływają na zdrowie i usprawniają pracę wielu narządów wewnętrznych. Korzystają z tego również nasze kości.

Comments are closed.